ЛЮЦЕРНА
- Характеристики
- Продукти за комбиниране
- Проблеми при културата
- Контакт
Люцерната е многогодишно бобово растение, богато на протеин и минерални вещества. Идеална е за изхранване на животни в прясно, леко завехнало състояние и след изсушаване.
Главното значение за отглеждането на люцерната е косенето през вегетационния период, което осигурява 1,5- 2 т. качествено сено от декар. Богата е на белтъчини, витамини и минерални вещества. Люцерната има и агротехническо значение. След разораването й значително обогатява почвата с натрий, калций и други полезни вещества.
Люцерната се засява напролет, а при осигурено напояване и в края на лятото до началото на есента. Важно е към 1 октомври люцерната да е поникнала, което я предпазва от измръзване.
Пролетната сеитба е от 1 до 15 април.
Сеитбената норма е 2,5 - 3 кг семена на дълбочина 1,5 - 2 cm.
Плевели
-
Лисича опашка
-
Обикновен щир
-
Полско огнивче
-
Полско подрумче
-
Разстлана лобода
-
Овчарска торбичка
-
Синя метличина
-
Бяла куча лобода
-
Дива маргаритка
-
Кръвно просо
-
Кокоше просо (нисък дараджан)
-
Лечебен росопас
-
Петниста бударица
-
влакнеста галинзога
-
Стъблообхватна мъртва коприва
-
Червена мъртва коприва
-
Италиански райграс
-
Видове слез
-
Обикновен мак
-
Метлица
-
Пача трева
-
Поветицовидно фасулче
-
Лападоволистно пипериче
-
Прасковолистно пипериче
-
Дива ряпа
-
Обикновен спореж
-
Полски синап
-
Полски кострец (млечок)
-
Видове кострец
-
Колянка
-
Врабчови чревца
-
Попова лъжичка
-
Полско великденче
-
Бръшлянолистно великденче
-
Персийско великденче
-
Диво просо
-
Абутилон (Просфорник)
-
Татул
-
Полски пролез
-
Глухарче
-
Гръцка коприва
-
Бутрак (свиница)
-
Здравец
-
Немиризлива лайка
-
Градински кострец