ТЮТЮН

- Характеристики
- Продукти за комбиниране
- Проблеми при културата
- Контакт
Под названието тютюн се разбира изсушени или изсушени и ферментирали листа на тютюневите растения Nicotiana tabacum и Nicotiana rustica. В България тютюн се отглежда от 1717 г.
Отглеждането на тютюн е подобно на други селскостопански продукти. Семената и се засяват в разсадници за предотвратяване на атаки от насекоми, и след това пресаждат в полето. Тютюнът има годишна реколта, която обикновено се събира механично или на ръка. След прибиране на реколтата, тютюнът се съхранява за сушене, чрез окачване или на купчини. Сушенето дава възможност за бавно окисляване и разпадането на каротеноидите. Това дава възможност на земеделския продукт да придобие свойствата, които обикновено са присъщи за получаване на "гладкост" на дима
Отглеждането на тютюн в България има значително социално значение, тъй като при определени нископродуктивни почви тази култура се явява основна за населението, т.е. тя е в основата на традиционния му поминък. С навлизането в производството на американските типове тютюни Виржиния и Бърлей, ареалът на разпространение в България нараства и достига площ от 1 млн дка.
Заедно с това се увеличава и броя на преработвателните предприятия, както и техния капацитет. По този начин в края на 80-те години на 20 век България заема първо място в света по производство и износ на тютюневи изделия на глава от населението. И към настоящия момент, въпреки силно редуцираното производство, България е известна в света с производството на висококачествени ориенталски тютюни.