ПИПЕР
- Характеристики
- Продукти за комбиниране
- Проблеми при културата
- Контакт
Пиперът е многогодишно зеленчуково растение от семейство картофови, което се отглежка обикновено като едногодишно растение. Родина са му тропическите части на Америка.
Плодът на пипера е чушка, видът и вкусът на която зависи от сорта на растението. Съществуват стотици видове с различни размери, форма и цвят. Често формата е издължена или овална. По цвят, разпространени са червени и зелени, бели, жълти, оранжеви, бордо, виолетови и други. Някои сортове достигат до 200 g. Лютите чушки съдържат алкалоида капсаицин. На първо място сред заленчуците са на витамин С - до 240 mg в 100 g.
Плодовете на пипера са подходящи за готвене, салати, подправки (под формата на червен пипер), а някои видове - и за лекарства или за декоративни цели.
Интересно е, че най-разпространеният сорт сладък пипер в Русия, камбата, е наричана там болгарский перец (български пипер).