ЦАРЕВИЦА
- Характеристики
- Продукти за комбиниране
- Проблеми при културата
- Контакт
Царевицата е вид покритосеменно растение от семейство Житни. Тя е важна земеделска култура, която се използва за зърно, силаж и за зелен фураж.
Над 270 млн. тона царевично зърно се произвежда в САЩ. 67% от световното ѝ производство се пада на САЩ, Китай, Бразилия и Мексико. Царевицата се засява на поливни площи, тъй като е влаголюбива и топлолюбива култура. В хранителната промишленост от царевица се произвеждат нишесте, декстрин, течна и медицинска глюкоза. От царевичното масло се добива маргарин. Тя е суровина за производство на спирт, хартия, изкуствени влакна и различни лекарства. Няма друго културно растение у нас, от което да се получават толкова много продукти, както от царевицата.
Болести
-
Листни петна (хелминтоспориоза) при царевица
Подходящ за третиране с:Ретенго
Плевели
-
Лисича опашка
-
Обикновен щир
-
Полско огнивче
-
Полско подрумче
-
Ветрушка
-
Разстлана лобода
-
Див овес
-
Овчарска торбичка
-
Синя метличина
-
Бяла куча лобода
-
Паламида
-
Кръвно просо
-
Кокоше просо (нисък дараджан)
-
Лечебен росопас
-
Петниста бударица
-
влакнеста галинзога
-
Галинзога
-
трирога лепка
-
Самосевки от слънчоглед
-
Стъблообхватна мъртва коприва
-
Червена мъртва коприва
-
Италиански райграс
-
Видове слез
-
Лайка
-
Полска незабравка
-
Видове просо
-
Метлица
-
Пача трева
-
Поветицовидно фасулче
-
Лападоволистно пипериче
-
Прасковолистно пипериче
-
Дива ряпа
-
Видове лапад
-
Обикновен спореж
-
Видове кощрява
-
Зелена кощрява
-
Полски синап
-
Врабчови чревца
-
Попова лъжичка
-
Бръшлянолистно великденче
-
Полска теменуга
-
Диво просо
-
Абутилон (Просфорник)
-
Пирей
-
Пълзящ щир
-
Хибриден щир
-
Амброзия
-
Поветица
-
Татул
-
Див ориз
-
Индийска ипомея
-
Полски пролез
-
Живовлек
-
Тученица (тлъстига)
-
Къдрав киселец
-
Сивя кощрява
-
Черно куче грозде
-
Грапав кострец
-
Балур от семена
-
Балур от семена и коренища
-
Глухарче
-
Гръцка коприва
-
Бутрак (свиница)